Assalamualaikum...
hye semua :)
Menu pada 20 April yang lalu ialah SAMOSA GULUNG.
Bahan-bahan :
90 kulit popia.
2 ulas bawang putih.
3 biji bawang besar.
1 paket serbuk kari.
1 ekor ayam.
3 biji ubi kentang.
1 biji telur (untuk melekatkan samosa gulung)
Cara-cara :
- Bawang besar dan bawang putih dipotong dadu. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau.
- Masukkan isi ayam. Gaul hingga sekata.
- Masukkan ubi kentang yang telah dipotong dadu, serbuk kari dan sedikit garam.
- Kacau hingga sekata.
- Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
- Kemudian, ambil sekeping kulit popia, letakkan inti dan gulung. Letakkan sedikit telur di hujung kulit popia sebagai gam. Buat sehingga habis kulit popia.
- Goreng samosa gulung dalam kuali panas sehingga warna kekuningan.
No comments:
Post a Comment